آزمون شناختی مونترال (MoCA) موکا بهترین تست غربالگری برای تشخیص زودهنگام آلزایمر و اختلالات شناختی است. این تست توسط متخصص مغز و اعصاب استفاده شده و دقت بالاتری نسبت به MMSE دارد. توصیه میشود افرادی که دچار مشکلات حافظه یا تمرکز هستند، این تست را انجام دهند.
آزمون شناختی مونترال MOCA برای ارزیابی آلزایمر
تست ارزیابی شناختی مونترال (MoCA یا موکا ) می تواند اختلال شناختی خفیف یا علائم اولیه زوال عقل را تشخیص دهد. متخصص مغز و اعصاب می توانند سطح آسیب را بر اساس نمره 30 تفسیر کنند. زوال عقل نوعی از دست دادن عملکرد شناختی است و به این معنی که فرد توانایی تفکر، استدلال و به خاطر سپردن را از دست می دهد. این بیماری که از نظر فیزیکی بر مغز تأثیر می گذارد، ممکن است سال های زیادی طول بکشد تا ایجاد شود.از طرف دیگر از آنجایی که زوال عقل پیشرونده است، ممکن است فرد متوجه شود که با گذشت زمان، توانایی شناختی او بدتر می شود. حدود یک سوم افراد 85 ساله یا بالاتر ممکن است به نوعی زوال عقل مبتلا باشند. با این حال، این وضعیت بخشی طبیعی از پیری نیست.قبل از اینکه آزمایش موکا در دسترس قرار گیرد، متخصص مغز و اعصاب از آزمون وضعیت ذهنی کوچک (MMSE) برای تشخیص زوال عقل استفاده می کردند. با این حال می توان گفت که ، MMSE به طور قابل توجهی در تشخیص اختلالات شناختی خفیف حساسیت کمتری دارد.
آزمون MoCA چیست؟
تست MoCA یا موکا یک روش قابل اعتماد برای تشخیص اختلالات شناختی خفیف یا علائم اولیه زوال عقل است که عملکردهای شناختی مختلف را بررسی می کند، از جمله:
حافظه کوتاه مدت
حافظه کاری
توجه
عملکرد اجرایی
ظرفیت دیداری فضایی، که توانایی شناسایی روابط بین اشیاء است
توانایی درک و استفاده از زبان
رابطه شخص با زمان و مکان
طبق یک مقاله ژورنالی در سال ۲۰۱۵، این آزمون معمولاً برای افراد زیر به کار میرود:
- سن ۵۵ تا ۸۵ سال
- افراد با علائم اختلال شناختی خفیف (MCI)
- افراد مبتلا به زوال عقل خفیف (MD)
- افراد مبتلا به زوال عقل مرتبط با بیماری پارکینسون
- افراد مبتلا به بیماری آلزایمر
انتظارات از آزمون MoCA
آزمون MoCA یک ارزیابی ۳۰ امتیازی است که معمولاً در یک صفحه A4 ارائه میشود و حدود ۱۰ دقیقه طول میکشد تا تکمیل شود. این آزمون میتواند به صورت کاغذی یا آنلاین از طریق یک برنامه انجام شود. همچنین نسخههای ویژهای از این آزمون برای افراد نابینا یا کمشنوا وجود دارد. علاوه بر این، برای افرادی با سطح تحصیلات پایینتر نیز امکان تنظیم امتیازات در نظر گرفته شده است.
بخشهای مختلف آزمون MoCA (موکا)
این آزمون شامل بخشهای متنوعی است که جنبههای مختلف عملکرد شناختی را ارزیابی میکند. برخی از این بخشها عبارتند از:
۱. پرسشنامه حافظه: این بخش توانایی فرد در یادآوری خاطرات شخصی و غیرشخصی را بررسی میکند.
۲. آزمون تداعی بصری (VAT): در این بخش، فرد باید اشیاء موجود در یک تصویر (مانند یک میمون که چتر در دست دارد) را شناسایی و نحوه تعامل آنها را توضیح دهد. ممکن است بعداً از فرد خواسته شود تا اشیاء موجود در تصویر را به خاطر بیاورد.
۳. تست طراحی: از فرد خواسته میشود تا یک نقاشی ساده (مانند صفحه ساعت که زمان خاصی را نشان میدهد) را تکرار کند.
۴. محاسبات و آزمونهای سواد: فرد ممکن است نیاز به انجام محاسبات ساده یا آزمونهای املا و خواندن داشته باشد.
نحوه نمرهدهی
فرد میتواند حداکثر ۳۰ امتیاز از این آزمون کسب کند. نمره ۲۶ به بالا معمولاً طبیعی در نظر گرفته میشود. نمره۲۵ یا کمتر ممکن است نشاندهنده درجاتی از اختلال شناختی باشد.
تفسیر نتایج
بر اساس بخش سؤالات متداول ، دامنه نتایج زیر ممکن است نشاندهنده سطوح مختلف اختلال شناختی باشد:
- ۱۸ تا ۲۵ امتیاز: اختلال شناختی خفیف.
- ۱۰ تا ۱۷ امتیاز: اختلال شناختی متوسط.
- کمتر از ۱۰ امتیاز: اختلال شناختی شدید.
با این حال، سطح تحصیلات فرد ممکن است بر نمره او تأثیر بگذارد. به همین دلیل، در برخی موارد، امتیازات بر اساس سطح تحصیلات فرد تنظیم میشوند.